...ve Figüratif Blog'ta pek tabii BLACKSAD (Canales/Guarnido)
Guarnido'nun üstün çizimleri ile antropomorfik karakter tasarımları ve 1950'ler film noir tarzı Canales hikayesi birleşince, hızına yetişmesi zor 21. yüzyıl tüketim dünyası çizgi roman sanatında modern bir klasik olmaya aday Blacksad ile tanıştı, Blacksad her açıdan, güncel kullan-at, hemen tüket hevesini al zihniyetine meydan okuyan bir çalışmaydı, 2000 yılının Kasım ayında çıkan ilk cilt tek başına sadece Fransa'da 200.000 kopya satınca tüm dikkatler İspanyol Guarnido / Canales ikilisine çevrildi.
Bu harika ikilinin buluşması ve Blacksad'in ortaya çıkışı da biraz tesadüf eseri oldu tabii, Granada/İspanya doğumlu Juanjo Guarnido, Granada sanat okulunu bitirdikten sonra marvel da dahil bazı çizgi roman işleri yaptı ancak bunlar sevdiği işi yaparak geçinmesi için yeterli değildi, bu yüzden Madrid'e taşınma kararı aldı ve burada Juan Diaz Canales ile tanıştı bu tanışma 90'larda ortak bir iş yapma imkanı tanımış olmasa da ilerleyen yıllarda Guarnido'nun Walt Disney serüveni için Paris'e taşınması ve Disney'den ayrıldıktan sonra eskiden çizgi roman projesini paylaştığı Canales ile tekrar irtibata geçmesini sağladı, Lucas'ın elindeki proje ile kapı kapı dolaşmasına benzer bir şekilde ikili Fransasız yayınevlerini dolaştılar ve sonunda Dargaud Yayıncılık(Asterix, Red Kit, Tenten, Djinn, Pilote) ile anlaşarak Kasım 2000'de Blacksad'in ilk cildini(Somewhere between the shadows) çıkardılar.
2003 yılında 2. album Arctic Nation yayınlandı ve yine hem okuyuculardan hem eleştirmenlerden tam not aldı.
1. cilt Somewhere Between the Shadows'un aldığı ödüller:
Prix de la Découverte (Sierre International Comics Festival)
Avenir Prize (Lys-lez-Lannoy Festival)
Best Artwork Award at Grand Prix Albert Uderzo
2. cilt Arctic Nation'ın aldığı ödüller:
Prize for Artwork (Angoulême International Comics Festival)
Prize Awarded by the Audience (Angoulême International Comics Festival)
Virgin Prize for Best Album (prix Virgin Megastore de la BD 2004)
Aynı zamanda her yıl San Diego Comic Con'da verilen Eisner ödüllerine de çok sayıda Amerikan çizgi romanı arasında 3 dalda aday gösterildi:
Best Graphic Album New
Best U.S. Edition of Foreign Material
Best Painter / Multimedia Artist
Orijinal dilleri olan Fransızca ve İspanyolca'nın dışında aralarında Türkçe'nin de olduğu 18 farklı dile çevrilerek yayınlanan Blacksad çizgi romanlarının 3.sü Red Soul 2005 yılında, Dark Horse'un ilk üç cildi Mart 2010'da Amerika'da yayınlamasının ardından 4. yeni album Hell, Silence'ın Eylül 2010'da Fransa'da Dargaud tarafından yayınlanmasıyla 2009 yılı boyunca süren yeni bir Blacksad geliyor mu dedikodularına da böyle heyecanlı bir nokta konmuş oldu.
Ülkemiz çizgi roman severlerinin ilk önce Yapı Kredi Yayınlarına ait Doğan Kardeş dergisinde tanıştığı bu seri geçen ay Yapı Kredi'nin son derece kaliteli cildi ile 2 album birlikte Türkçe olarak çizgi roman severlere sunuldu, Somewhere Between the Shadows(1) ile Arctic Nation(2)'ı birleştiren bu cildi Red Soul(3) & Hell, Silence(4)'ı birleştiren 2. bir cilt takip edecek.
Neden bu kadar güzel :) evet çok seviyoruz tamam ama nedir bunun sebebi ?
Başta da belirttiğim gibi her şeyden önce hem yaratıcı ikili hem de takip eden kitle tüket-at süreci dahilinde yaşamıyorlar hayatı, üretimdeki özen sanatı tüketen kitleye de aynı şekilde yansımış durumda, tabii bu yaklaşım tek başına yeterli değil zira tek başına kalırsa idealist bir iyi niyet gösterisinden öteye gidemezdi, tasarım kesinlikle etkileyici ve merak uyandırıcı baş unsur olarak karşımıza çıkıyor:
Antropomorfik karakter tasarımı / Antropomorfizm : insan biçimcilik
İnsan niteliklerinin doğa güçlerine, hayvanlara, tanrılara ya da cansız objelere verilmesi , bu ilk çağlardan bu yana insanlığın farklı kültür ve uygarlıklarda kendi ifadesi için kullandığı bir yöntemdir.
Mısır Tanrısı Inpu(Anubis)
Bir Helen Uygarlığı olan Komagene Krallığından Kartal başlı insan vucütlu heykel (Nemrut Dağı)
...ve Blacksad uygarlığı :)
Blacksad karakterlerinde belirgin bir özellik, seçilen hayvanın karaktere yaptığı göndermelerdir, tercihler rastgele ve sadece göze hoş görünsün amaçlı değil aynı zamanda uyumludur bununla gelen espriler okuma keyfini ve sürükleyiciliği arttırır.
Çizimlerdeki kirli görüntü 1950'ler karanlığı için özellikle tercih edilmiş olup, çizgi ve boyama kalitesi için büyük emek ve mesai harcanmıştır bunun biz okurlara getirisi ise tüm bu antropomorfik tasarım içinde gerçekçiliği yaşama fırsatı vermesidir ki aslında tüm hikayenin kurgusal gerçeklik değil de sadece gerçeğin daha sofistike bir estetik anlayışın eseri olarak kör gözüne değil dolaylı bir anlatımla bize sunulduğunu John Blacksad kendisi çok ta güzel söylemektedir: Dünya, insanların hayvanlar gibi davrandığı bir orman
Hikaye ile ilgili spoiler vermeden Figüratif bakış ile yazımızı bitirelim :
Blacksad polyresin büst serisinin ilk serisinden 1. John Blacksad büstü
Oldsmill polyresin büst
Her biri 2000 kopya üretim limiti ile üretilmiş 1. Blacksad mini büst serisi
Büst serisinin devamında çıkan 2. John Blacksad büstü
John & Weekly heykeli 41cm. yüksekliğinde 550 kopya limit ile sınırlı
Attakus Galerie Collection
Bib Fortuna 12.2010
Figüratif
1 yorum:
Merhaba :)
Bilgilendirici yazınız için çok teşekkür etmekle birlikte size bir sorum olacak, Blacksad'in "Somewhere between the Shadows" bölümünün kapağında bulunan John ve kolundan tuttuğu kızıl saçlı kadının resmi, neden yky nin çıkadığı birinci albümün içinde yer almamakta? Oradaki kadının kim olduğunu halen çözebilmiş değilim. Beni aydınlatırsanız sevineceğim, teşekkürler şimdiden...
Yorum Gönder